Українські перспективи розвитку ринку зелених інвестицій: досвід ЄС - Пімоненко, Тетяна Володимирівна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
У статті досліджено основні перспективи функціонування ринку зелених інвестицій в Україні, проаналізовано динаміку та тенденцію функціонування ринку зелених інвестицій в Україні та ЄС. У рамках статті зелені інвестиції розглядаються як альтернативне джерело фінансування індикативних цілей сталого розвитку 2030. Консолідовано основні підходи до визначення сутності поняття «зелені інвестиції», систематизовано принципи й особливості (специфіку) функціонування ринку зелених інвестицій. Крім того, автор виокремлює основних стейкхолдерів ринку зедених інвестицій та їх ролі. Результати аналізу функціонування ринку зелених інвестицій в Україні свідчать, що основними перешкодами, які обмежують розвиток ринку зелених інвестицій, є: недостатня правова база; нерозуміння основних особливостей і сутності зелених інвестицій інвесторами; відсутність державної підтримки розвитку ринку зелених інвестицій та ін. У роботі систематизовано основні категорії зелених інвестицій з метою визначення принципів їх обліку. На основі виконаного дослідження запропоновано концептуальні засади переходу від традиційного до зеленого інвестиційного ринку в Україні. З метою визначення основних напрямів розвитку українського ринку зелених інвестицій було проаналізовано досвід функціонування такого ринку Європейського Союзу. Результати дослідження показали, що найбільш привабливими напрямами для зелених інвестицій є чиста енергія та зелені цінні папери. У цьому випадку було проаналізовано динаміку ринку зелених облігацій як перспективного напряму залучення зелених інвестицій. На підставі отриманих даних було вказано основні інвестиційно привабливі напрями для залучення зелених інвестицій в Україні та виокремлено ключові перешкоди його розвитку.