Формування стратегії управління кадровим потенціалом підприємства - Романова, Тетяна Володимирівна; Іваницька, Світлана Богданівна; Галайда, Тетяна Олександрівна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Досліджено зміст стратегії управління кадровим потенціалом підприємства. Розкрито сутність сучасних проблем у сфері управління кадровим потенціалом, які не завжди успішно розв’язують вітчизняні підприємства. Доведено, що розроблення кадрової стратегії та її реалізація дозволяють підприємству підвищити ефективність використання трудового персоналу й більш повно реалізувати свої конкурентні переваги, а також забезпечити економічний розвиток підприємства. Управління кадровим потенціалом повинно здійснюватися на основі стратегічного підходу з використанням в практиці управління персоналом сучасних методів і персонал-технологій. Сформовано етапи формування стратегічного управління персоналом, які можуть бути застосовані у практиці кадрового менеджменту. Розроблено напрями здійснення управлінської діяльності щодо ефективного формування та використання кадрового потенціалу підприємства. Подано схему відповідності конкретних завдань цілям стратегії управління кадровим потенціалом підприємства. Запропоновано загальну концепцію розроблення стратегії управління кадровим потенціалом для підприємства, яка може бути сформована за рахунок визначення основних напрямів його розвитку. У результаті дослідження визначено, що методи формування стратегії управління кадровим потенціалом підприємства повинні бути засновані на активному використанні можливостей сучасного ринку праці, формуванні активної кадрової політики, вдосконаленні механізмів інноваційного розвитку технологій управління персоналом. Для успішної реалізації стратегії управління кадровим потенціалом підприємству важливо, щоб розроблені заходи виконувалися і підтримувалися всім колективом. У сучасних умовах ефективна кадрова політика в системі стратегічного управління персоналом є одним з інструментів управління бізнес-процесами.