Математична модель технології кайдзен в управлінні природно-господарськими системами - Horoshkova Lidiіa; Volkov, Vladimir; Khlobystov, Ievhen; Kutyk, Viktor (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Реформування міжбюджетних відносин є рушійною силою для переходу місцевих громад на самозабезпечення та більш раціональне планування своїх ресурсів, що у майбутні фінансові періоди дозволять зробити територіальні громади економічно самодостатніми й фінансово спроможними. В умовах децентралізації владних відносин у державі актуальними стають дослідження складних соціально-економічних систем, які функціонують на основі прийняття колективних рішень і виконання колективних дій. Це вимагає вивчення передумов здійснення ефективного управління суспільними ресурсами на місцевому рівні та формування методологічної бази вдосконалення територіальної організації влади шляхом, насамперед формування самодостатніх територіальних громад. Побудовано математичну модель управління територіальною громадою з використанням багатогалузевої моделі національного господарства та Кайдзен-стратегії. Моделювання здійснено за умови, що об’єднана територіальна громада вважалася «закритою системою», з метою визначення внутрішнього потенціалу функціонування, що дозволяє оцінити можливості самофінансування і беззбитковості. У багатогалузевій моделі для територіальної громади вважали, що елементами цієї складної системи є основні фактори виробництва, а саме: земля, праця, капітал, підприємницькі здібності та інформація. Установлено, що ефективне управління внутрішнім потенціалом територіальної громади дозволить оцінити рівень її внутрішньої економічної безпеки, основою якого є автономія і самодостатність. Доведено, що застосування Кайдзен-стратегій дозволить ефективно організовувати, контролювати та здійснювати управляючий вплив на складну систему, якою є територіальна громада в умовах її динамічного розвитку.