Соціально-економічна безпека: сучасний підхід до забезпечення соціально-економічного розвитку регіону - Danylyshyn, Bohdan; Onyshchenko, Svitlana; Maslii, Oleksandra (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Розглянуто переваги програмно-цільового підходу у забезпеченні економічної безпеки регіону. Зазначено, що програми регіонального розвитку можуть бути реальним інструментом для прискорення реформування економіки регіону. Визначено напрями підвищення ефективності програмно-цільового програмного методу як інструмента регулювання регіональної економіки та забезпечення регіональної економічної безпеки. Обґрунтовано необхідність забезпечення соціальної та економічної безпеки регіону як складової частини стратегії соціально-економічного розвитку регіону. Запропоновано перелік основних положень регіональної стратегічної програми забезпечення соціально-економічної безпеки регіону. Визначено основні цілі програми, які забезпечують соціально-економічну безпеку регіону. Доведено, що регіональна програма соціально-економічної безпеки визначає напрями структурної перебудови економічної системи регіону з урахуванням місцевого потенціалу та особливостей території й складається на основі економічних прогнозів розвитку регіону. Указано умови ефективності програми. Уточнено суб'єкти реалізації регіональної програми економічної безпеки та їх обов'язки. Визначено джерела державної фінансової підтримки регіональної програми стратегічного розвитку й критерії ефективності регіонального управління.