Теоретичні засади фінансового контролінгу спільної діяльності як концепції управління у сфері бізнесу - Dmytrenko Аlla; Kolisnyk, Valeria (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Розвиток ринкової економіки в Україні вимагає розроблення та використання нових підходів в управлінні підприємствами й умов їх функціонування на ринку. Застосування системи фінансового контролінгу є новим напрямом у системі управління підприємством як функціонально відокремленого напряму фінансової роботи, пов'язаного з реалізацією фінансово-економічної функції. Дослідженно роль фінансового контролінгу як складової системи управління стійким розвитком спільного підприємства. Схарактеризовано основні етапи, концепції, функції, принципи формування та розвитку фінансового контролінгу. Обгрунтовано необхідність організації й запропоновано основні етапи впровадження фінансового контролінгу в управління розвитком спільного підприємства. Якісний прояв позитивних результатів упровадження фінансового контролінгу полягає у : підвищенні ступеня адаптації підприємства до швидкозмінних ринкових умов; зростанні швидкості реагування на зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі з метою досягнення встановлених цілей поіпшенні функціонування системи планування фінансової діяльності з метою підвищення ефективності перерозподілу фінансових ресурсів підприємства; своєчасності отримання точної інформації, необхідної для прийняття фінансових управлінських рішень; підвищенні рівня адекватності фінансових управлінських рішень.