Тінізація підприємництва в Україні: причини і наслідки - Vasiuta, Viktoriia; Vasiuta, Vasyl; Zhytnyk, Oksana (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Розглянуто актуальне питання тінізаціїї підприємництва в Україні. Тінізація підприємництва є однією з причин, що перешкоджають розвитку конкурентоспроможності нашої країни. Вона уповільнює інтеграцію України в європейське співтовариство та гальмує зростання соціальних стандартів життя населення. Проаналізовано погляди зарубіжних і вітчизняних авторів на визначення складових частин тіньової економічної діяльності. Виділено основні види тінізації підприємництва. Досліджено можливі причини та наслідки тінізації. На основі проведеного аналізу виділено головні причини тінізації підприємництва в Україні. Розглянуто основні ефекти від впливу тіньової економіки на розвиток суспільства. За характером впливу на процеси суспільного розвитку виділено негативні (дестабілізуючі) й позитивні (стабілізуючі) ефекти. Автори відмічають високий рівень тіньової економіки в Україні та переважно негативний характер її впливу практично за всіма видами і проявами. Виділено основні групи негативних наслідків існування тінізації підприємництва: економічні, політичні, соціальні, юридичні. Незважаючи на наявність вагомих негативних ефектів, виділено й позитивні ефекти тінізації підприємництва. Основним позитивним ефектом тінізації є забезпечення зайнятості для тієї частини населення країни, яка не має інших джерел доходів. Це знижує існуючу в суспільстві соціальну напруженість. Зазначено, що на сьогоднішній день тіньова економіка в Україні існує паралельно з легальною. Це не вдосконалює систему регулювання економіки, а лише призводить до посилення боротьби за розподіл існуючих ринків. У цілому, тіньова економіка є реальною загрозою сталому соціально-економічному та духовному розвитку, суспільно-політичній стабільності українського суспільства. Наголошено на важливості проведення досліджень, присвячених тіньовій економіці, виявленню причин її існування, шляхів зменшення рівня й аналізу ефектів впливу на суспільство. Розуміння цих ефектів дозволить у майбутньому окреслити найбільш перспективні шляхи зменшення рівня тінізації підприємництва.