Інвестиції як складова фінансового механізму регулювання зовнішньоекономічної діяльності - Rybakova, Tetiana; Amelina, Iryna; Marchenko, Oleksandr (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Показано роль інвестування в забезпеченні сталого розвитку країн та їх інтеграції до глобального економічного простору. Обґрунтовано необхідність вивчення інвестицій як складової частини фінансового механізму регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Розглянуто інвестиції як інструмент цього механізму, в рамках якого діють відповідні важелі. До важелів інвестиційного регулювання ЗЕД запропоновано відносити такі: формування сприятливих умов інвестиційної діяльності; порядок допуску інвестицій та інвесторів; інвестиційні пільги й обмеження; інвестиційні гарантії; сприяння реалізації пріоритетних інвестиційних проектів. Вивчено досвід окремих країн, зокрема України, щодо застосування важелів інвестиційного регулювання ЗЕД. Установлено, що на сьогодні конкуренція між країнами за залучення іноземних інвестицій призводить до лібералізації режиму їх регулювання, для чого державами створюються сприятливі умови стосовно здійснення інвестиційної діяльності. У промислово розвинених країнах і країнах з перехідною економікою для сприяння розвитку пріоритетних регіонів та експортоорієнтованих галузей застосовуються різноманітні інвестиційні пільги. Визначено, що практика інвестиційних обмежень теж має місце, зокрема щодо критичної інфраструктури, ключових технологій тощо, але в безумовному пріоритеті є сприяння залученню інвестицій. Розглянуто сучасну систему інвестиційних гарантій для захисту іноземних інвесторів, до якої входить пакет гарантій, що їх надають національні уряди на законодавчому рівні, та механізм страхування інвестиційних ризиків. Досліджено правові аспекти регулювання іноземних інвестицій в Україні й з’ясовано, що вітчизняні пріоритети інвестиційного регулювання ЗЕД у цілому відповідають світовим тенденціям.