Особливості правового регулювання державної аграрної політики України в умовах європейської інтеграції - Pasichna, Iryna; Skrylnyk, Olena; Skrylnyk, Andrii (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено правові основи здійснення державної аграрної політики в Україні. Визначено склад аграрного законодавства України. Проаналізовано законодавство Європейського Союзу у сфері сільського господарства. Державна аграрна політика здійснюються органами державної влади щодо сільського господарства, земельних відносин, сільськогосподарського виробництва, ринку сільськогосподарської продукції тощо. Аграрні відносини регулюються широким колом підзаконних нормативно-правових актів, які містять правові норми загального характеру та не визначають конкретних механізмів функціонування аграрного сектора економіки держави. Правові норми, що регулюють здійснення державної аграрної політики, мають бути визначені на рівні закону, який чітко закріплює засади здійснення державою заходів, спрямованих на інтенсивний розвиток сільського господарства з урахуванням пріоритетів, що відповідають курсу європейської інтеграції. Прийняття закону сприятиме створенню єдиного законодавчо закріпленого підходу до формування й реалізації державної аграрної політики й державної політики сільського розвитку. Розглянуто законодавчі принципи державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку, зокрема стабільності нормативно-правового регулювання; захисту прав та інтересів вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції; створення належних умов для державної підтримки сільськогосподарських виробників тощо. Обґрунтовано, що реалізація закону забезпечить створення сприятливих умов для розвитку села, формування сприятливого клімату для залучення інвестицій в аграрний сектор, економічне зростання аграрного сектора й експортного потенціалу України у сфері сільського господарства.