Формування мультипроектного підходу до реалізації цільових програм розвитку високотехнологічних науково-виробничих систем і потужних підприємств - Redkin, Oleksandr; Chaikina, Alina (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
На основі дослідження стану підприємств України та особливостей зростання передових компаній світу визначено основні завдання щодо підвищення якості проектного й мультипроектного управління модернізацією (удосконаленням) продукції вітчизняних підприємств і розвитком їхніх високотехнологічних систем виробництва. Запропоновано сучасну модель (стандарт) формування та реалізації «під ключ» інноваційно-інвестиційного механізму (проектів і цільових програм) неперервно-циклічного процесу створення наукоємної конкурентоспроможної продукції з високим рівнем доданої вартості та систем її високотехнологічного виробництва на вітчизняних підприємствах. При цьому враховано світові стандарти господарювання, останні досягнення передової науки і техніки, сучасної теорії стратегічного, мультипроектного, корпоративного та інноваційно-виробничого менеджменту. Визначено порядок, основні процедури та інструменти формування, організації й управління процесами реалізації «під ключ» унікальних інноваційно-інвестиційних проектів і цільових програм розвитку високотехнологічних науково-виробничих систем та потужних підприємств в Україні. Розроблено ключові кроки й основні етапи проектно-програмної діяльності стосовно вдосконалення інноваційно-інвестиційного та виробничо-господарського механізмів підприємства. Запропоновано комплекс практичних заходів щодо ефективного програмно-цільового та проектного управління неперервним інноваційно-економічним і високотехнологічним розвитком вітчизняної продукції та її товаровиробників, що охоплюють усі фази, стадії й етапи життєвого циклу відповідних програм і проектів. Упровадження запропонованих механізмів та процедур мультипроектного управління інноваційно-економічним розвитком буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності українських товаровиробників, забезпечить більш швидкий їх перехід на світові стандарти господарювання й розвитку, а в кінцевому підсумку – до зростання добробуту населення України.