Детінізація економічних процесів в Україні – головна передумова для розвитку підприємництва - Vasiuta, Viktoriia B.; Klymenko, Karyna (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Висвітлено актуальне питання детінізаціїї економічних процесів в Україні. Зазначено, що високий рівень тінізації негативно впливає на основні макроекономічні показники, спотворюючи їх. Тіньова економіка створює реальну загрозу економічній безпеці країни, негативно впливає на її імідж, конкурентоспроможність, ефективність реформ. У ситуації, що склалася в Україні, детінізація економіки повинна стати пріоритетним напрямом провадження ефективної державної політики. Тіньовий сектор економіки існує в будь-якій країні незалежно від рівня розвитку національної економіки. Проте в одних країнах тіньова економіка перебуває на рівні, що не має суттєвого впливу на економіку, а в інших – згубно впливає на всі соціально-економічні процеси. Саме до другої категорії країн і належить Україна. Проведено аналіз рівня тіньової економіки в країні, охарактеризовано динаміку цього показника. Виділено основні сфери, у яких найбільше можна її спостерігати. Розкрито сутність основних важелів механізму детінізації української економіки. Здійснено моніторинг рейтингів країн світу, визначено місце України. Результати свідчать про несприятливі умови для розвитку підприємництва у державі, що підтверджується переважною кількістю показників. Зазначено, що основним пріоритетним напрямом провадження ефективної державної політики в Україні повинна стати детінізація. Визначено основні заходи детінізації національної економіки. Наголошено на важливості діджиталізації економічних процесів як одному з напрямів детінізаціїї економіки країни. Це підтверджує досвід країн, які вже досягли найбільшого успіху в зменшенні розмірів тіньової економіки.