Моделі й методи економічного розвитку підприємства - Komelina, Olha; Marchenko, Oleksandr; Chaikina, Alina (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Проаналізовано наукову літературу, що дозволило систематизувати сучасні моделі та методи економічного розвитку підприємства на основні поєднання теоретичних підходів і концепцій менеджменту та практики господарювання підприємств у сучасних умовах. Виявлено напрями досліджень указаних моделей і методів. Ці напрями ґрунтуються на концепціях моделювання бізнес-процесів, реінжинірингу, бенчмаркінгу, реструктуризації підприємств. Запропоновано до впровадження моделі економічного розвитку з урахуванням різноманітних факторів: модель економічного розвитку через моделювання бізнес-процесів, модель економічного розвитку на основі реінжинірингу, методика бенчмаркінгу, методика реструктуризації. Доведено актуальність упровадження сучасних моделей економічного розвитку підприємств з метою ліквідації технологічного відставання України від розвинених країн Європи. Запропоновано подальші дослідження з визначенням найбільш ефективних моделей економічного розвитку для конкретних підприємств у реальних економічних умовах їх діяльності.