Гастрономія як фактор формування конкурентних переваг послуг пізнавального туризму - Chernysh, Iryna; Makhovka, Viktoria; Maksimeiko, Nataliia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Досліджено особливості гастрономії як фактору формування конкурентних переваг послуг пізнавального туризму. Визначено, що гастрономічні послуги використовуються у багатьох сферах туризму та дозвілля, зокрема у формі послуг харчування під час подорожі, а також як окрема мета подорожі для пізнання кухні певного міста або регіону, країни в цілому. З’ясовано основні підходи до визначення сутності поняття «гастрономічний туризм». Зазначено, що його необхідно розуміти як невід’ємну складову будь-якої поїздки чи подорожі. Гастрономічний туризм являє собою спеціалізований вид туризму, пов’язаний з ознайомленням з історією, технологією та культурою споживання національних страв і продуктів, а також навчанням і підвищенням рівня професійних знань у сфері кулінарії. У результаті дослідження було визначено основні складові гастрономічного туризму, які характеризують його зміст як вид пізнавального туристичного дозвілля: культурне споживання; самоосвіта; неформальне спілкування; задоволення гастрономічних потреб; пізнавальна діяльність тощо. Проаналізовано основі види гастрономічного туризму за різними класифікаційними ознаками. Складова кулінарної діяльності в соціокультурному житті людини виражається у враженні, емоції, стані, що охоплюють туриста під час відпочинку. На основі цих реакцій турист переусвідомлює, відчуває, осмислює кулінарні особливості, дає оцінку гастрономічним особливостям місцевості й наданим послугам харчування. Перспективами подальших досліджень є визначення потенційних напрямів розвитку гастрономії у сфері туризму, підвищення її якості та сервісу з урахуванням потреб сучасних споживачів туристичного продукту.