Геополітичні та геоекономічні виміри пандемії в Африці - Nechad, Abdelhamid (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
У статті автором розглядається проблематика впливу пандемії та її вплив на розвиток континенту. В статті проводиться аналіз та порівняння аналітичного матеріалу, що дозволяє визначити наступне: темпи приросту в Африці на південь від Сахари впали з 2,4% у 2019 році до -5,1% у 2020 році. Згідно з останнім виданням «Африканського пульсу», піврічним звітом Світового банку про економічний клімат в Африці, регіон очікує потрапляння у свою першу рецесію за понад 25 років. Африканським лідерам рекомендується зміцнювати системи охорони здоров'я та реагувати швидко та ефективно, щоб уникнути зривів у ланцюгах постачання продуктів харчування та шкоди, яка може бути завдана. Автори звіту також рекомендують створити захисні мережі для вразливих верств населення та працівників неформального сектору. Хоча більшість африканських країн у різному ступені зазнає впливу пандемії, зростання реального валового внутрішнього продукту повинно, зокрема, вплинути на три найбільші економіки Африки на південь від Сахари (Нігерія, Ангола та Південна Африка). Найбільше постраждали країни, експорт яких складається переважно з сировини. Це, звичайно, країни, які зазвичай називають «країнами рантьє». Огляд літератури про Covid-19 розкриває інші аспекти кризи, які мають більше значення для галузі геополітики; мова йде про безпеку, міграцію та тероризм. У поєднанні з іншими глобальними факторами сукупність згаданих вище вимірів наводить на думку про нову конфігурацію відносин між Африкою та великими державами, з одного боку, та між Африкою та країнами, що розвиваються, з іншого. Важливо пам’ятати, що хоча на перший погляд ці проблеми можуть здаватися відмінними один від одного, їх слід вирішувати разом, оскільки вони впливають і впливають один на одного. Глобальна епідемія може спричинити хаос у крихких державах, спричинивши широкі заворушення та створити навантаження на системи управління кризами. Його наслідки особливо серйозні для тих, хто потрапив у середину конфлікту, якщо хвороба порушує потік гуманітарної допомоги, обмежує мирні операції та відволікає сторони в конфлікті від нових чи постійних дипломатичних зусиль. Минув рік з часу появи Covid-19 в Африці, а невизначеність залишається занадто стабільною. Переважна більшість експертів сходяться на думці, що боротьбі з пандемією значною мірою сприяли спільні дії урядів, установ, науковців, підприємств, громадянського суспільства та пересічних громадян. Повернення до нормального стану, в першу чергу, залежатиме від збереження цього духу солідарності, навіть якщо це залишається відносно відносно в умовах багатогранної Африки.