Математичні моделі прогнозування у системі економічної безпеки фінансово-кредитних установ - Cherviak, Anna (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Розглянуто систему економічної безпеки комплексно, у поєднанні короткострокової та довгострокової систем контролю. Схарактеризовано необхідність взаємодії й одночасного функціонування цих двох систем для забезпечення адекватного та оперативного оцінювання діяльності установи. Досліджено питання необхідності використання методів прогнозування для забезпечення контролю й моніторингу економічної безпеки фінансово-кредитної установи. Визначено роль прогнозування у системі забезпечення стабільної діяльності установи. Наведено переваги від упровадження прогнозування у систему контролю за стабільністю діяльності. Виділено основні функції прогнозування та особливості їх реалізації в умовах невизначеності. Зазначено необхідність постійного контролю й аналізу основних поточних показників діяльності фінансово-кредитної установи та прогнозування їх змін у майбутньому. Прогноз повинен переглядатися відповідно до отриманої нової інформації на всіх етапів аналізу. Зауважено необхідність оперативної адаптації перспективних планів і проектів розвитку установи відповідно до результатів прогнозування. Прогнозування визначено як дієвий інструмент забезпечення економічної безпеки установи.