Шляхи подолання обмежень теорії менеджменту - Abasova, Aytan Asker; Mamedova, Kamala Mehti; Alekperova, Lala Aziz (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Науково-технічний прогрес і швидкий розвиток інформаційних технологій не можуть не позначитися на принципах ведення бізнесу. Соціально-економічна ситуація, що змінилася, зумовила появу нових та загострення наявних викликів і проблем в управлінні. Кризові умови вимагають відповідних програм змін, які охоплюють усі сфери роботи підприємства. При цьому труднощі реалізації змін на підприємствах визначаються навіть не кількістю дій і витрат на досягнення мети, a тим, наскільки необхідно змінитися кожному керівникові й кожній людині в організації. Успіх будь-якого підприємства полягає в першу чергу в добре підібраній команді фахівців. Компанії все більше стають залежними від людей, які в них працюють. З різким збільшенням швидкості науково-технічного прогресу і в процесі реалізації стратегії з переходу до цифрової економіки зростає потреба в правильному й сучасному підході до управління людським потенціалом. Злагоджена робота колективу кожної компанії на мікрорівні допомагає всій компанії виходити на якісно новий рівень і досягати поставлених цілей з урахуванням існуючих викликів. Показано процес формування кордонів мислення керівника та вплив їх на прийняття рішень. Обґрунтовано актуальність зміни управлінських стереотипів для відповідності новим економічним викликам. Запропоновано алгоритм аналізу й удосконалення особистої роботи менеджера. Розглянуто основні шаблони мислення, причини їх виникнення та способи подолання. Проведений аналіз робіт із цієї тематики дозволяє розглянути існуючі проблеми управління людськими ресурсами та розробити найбільш оптимальну методику для розв’язання завдань у сфері створення та оптимізації стратегії управління людським капіталом.