Проблеми та перспективи впровадження екологічних інновацій на аграрному підприємстві - Chaikina, Alina; Musiienko, Yuliia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Виявлено у статті, що впровадження еко-інновацій має певні особливості, зокрема, по-перше, екологічні інновації дозволяють зменшити вплив на навколишнє середовище; по-друге, екологічні інновації виходять за межі традиційних організаційних меж інновацій всередині підприємства та дозволяють залучати ширші соціальні механізми, які викликають зміни в існуючих структурах; по-третє, стосуються інновацій у зміні складу продукції, а саме виготовлення продукції з екологічно чистих матеріалів або вторинної сировини. Доведено, що підприємства, які обрали європейський шлях розвитку мають дотримуватись принципів та орієнтирів європейських країн щодо екологізації аграрних підприємств, а саме: сталого розвитку, який однаково враховує економічні, соціальні та екологічні компоненти; уникнення негативних впливів на навколишнє середовище внаслідок господарської діяльності з урахуванням віддалених впливів на навколишнє середовище; відмова від проектів, які пов’язані із втручанням у природні системи, якщо їх вплив на довкілля є непередбачуваним. Авторами визначено, що основними факторами, які спонукають агробізнес до впровадження екологічних інновацій є можливість зменшити витрати на виробництво сільськогосподарської продукції, ризиків забруднення території, підвищення урожайності та якості продукції, максимізація ефективності, тобто досягнення екологічних цілей за мінімальних витрат, зменшення вартості агропродукції, раціональне використання природних ресурсів, задоволення попиту на екологічно чисту продукцію. Доведено, що уповільнюють впровадження екологічних інновацій на аграрних підприємствах відсутність заходів стимулювання інноваційної екологізації виробництва, нерозвинутий ринок екологічних інновацій та відсутність достатніх фінансових ресурсів для зміни техніко-технологічних процесів, що можливо вирішити лише за умови співпраці всіх учасників органічного виробництва. Було виявлено, що підприємства, які впроваджують екологічні інновації забезпечують сталий розвиток підприємства в довгостроковій перспективі. А результат від впровадження еко-інновацій буде позитивний не тільки для підприємства, а й безпосередньо для споживачів, суспільства і держави в цілому.