Бюджетування грошових коштів підприємства в умовах розгортання кризових явищ в економіці - Svystun Lуudmyla (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Сьогодення зумовлює важливу роль наявності і достатності грошових коштів для функціонування вітчизняних підприємств. Фінансово-економічна криза, викликана військовим станом в Україні, формує нові виклики перед підприємствами, вимагає вдосконалення технологій управління і планування, змушує вирішувати питання спрямування грошових потоків до найбільш нагальних напрямів діяльності. Статтю присвячено висвітленню проблем бюджетування грошових коштів підприємств, узагальнено підходів, методів та сучасних інструментів бюджетування у системі управління грошовими потоками та управлінського обліку. Обґрунтовано необхідність трансформації системи бюджетування на основі використання оптимізаційних блоків та сучасних інформаційних технологій. Також визначено завдання системи бюджетування грошових потоків підприємства. Сформовано рекомендації, що допоможуть підвищити ефективність управління грошовими потоками, зокрема бюджетування в кризових умовах. Актуальність зумовлена й тим, що у період кризових перетворень особливого значення набувають проблеми забезпечення достатнього рівня життєдіяльності підприємств.