Житлова субсидія як інструмент адресної фінансової допомоги населенню - Fomenko, Oleksii (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті досліджуються особливості застосування житлової субсидії як інструменту адресної фінансової допомоги населенню. Зʼясовано, що під житловими субсидіями розуміють ефективний соціальний інструмент для надання безкоштовної адресної допомоги домогосподарствам від держави, який надає можливість скерувати її тим домогосподарствам, які насправді мають потребу у отриманні державної допомоги. Встановлено, що житлова субсидія є основною частиною української соціальної політики, яка становить 1%-2,5% ВВП у 2016-2021 рр. Встановлено, що у 2020 році житлові субсидії були скеровані на оплату житлово-комунальних послуг 2 660 659 домогосподарствам, а житлові субсидії в готівковій формі були скеровані на відшкодування витрат для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива 384 674 домогосподарствам. Визначено, що у 2020 р. загальна сума призначених житлових субсидій становила становили 25,5 млрд грн, а середній розмір призначених житлових субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг становив 1 615,39 грн. Встановлено, що скасовуються всі обмеження стосовно майнового стану домогосподарств, які звертаються за призначенням житлових субсидій, окрім реалізації одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тис. грн.). Визначено, що за умов військового стану в Україні критерії та засади надання житлових субсидій не видозмінилися, однак були реалізовані певні зміни в системі адміністрування: якщо донедавна функції щодо надання житлових субсидій реалізовували місцеві органи соціального захисту населення¸ то зараз на окремих етапах дані функції набуває Пенсійний фонд. В результаті проведеного дослідження вважаємо за необхідне реалізувати наступні заходи у соціальній сфері: підвищити результативність механізмів соціального замовлення та контролю над якістю надання соціальних послуг громадянам та домогосподарствам; удосконалити, сформувати та імплементувати належні державні стандарти в сфері надання соціальних послуг.