Функціонування європейського ринку скрапленого природного газу в сучасних геополітичних умовах - Muzychenko, Mykola; Khanova, Olena (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Розглянуто особливості функціонування європейського ринку скрапленого газу та його трансформації в умовах геополітичних викликів 2022 року. Розглянуто географічну структуру експортних та імпортних потоків ринку СПГ в країнах ЄС. Виокремлено, що основними діючими та перспективними експортерами скрапленого газу для країн Європи є Австралія, Катар, США та Алжир. Зазначено країни-лідери та потенційні обсяги ринку. Особливу увагу приділено країнам, які мають потенційно найбільші можливості для розбудови великих СПГ-терміналів. Здійснено аналіз особливостей впровадження у дію основних інфраструктурних об’єктів імпорту СПГ Німеччини, Італії, Фінляндії, Хорватії, Іспанії, Польщі, Нідерландах. Проведений аналіз виявив, що лідерами імпорту скрапленого газу, на території яких вже працюють СПГ-термінали є Іспанія, Франція, Німеччина та Італія. Зазначено, що загальна кількість СПГ-терміналів, які вже функціонують або заплановані у короткостроковій перспективі становить 36 терміналів. Однак, зроблено висновок, що незважаючи на значні якісні зміни на європейському ринку скрапленого газу протягом 2022 року, частка російських енергоресурсів ще залишається досить вагомою. Отже, запропоновано проводити подальшу трансформацію ринку скрапленого газу країн ЄС через подальшу диференціацію імпортерів.