Методологічні аспекти застосування інноваційних технологій в будівельній індустрії Азербайджану - Ruslan Isgandar, Gasimov (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті досліджено методологічні аспекти застосування інноваційних технологій у будівельній галузі Азербайджану. Зазначається, що хоча будівельна галузь Азербайджанської Республіки за роки незалежності розвивалася досить високими темпами, технологічно, особливо в частині застосування перспективних технологій, очікуваного рівня не досягнуто, і все ж основна частина будівництво в республіці ведеться з використанням більш традиційних матеріалів. Особливо яскраво така ситуація спостерігається в житловому будівництві. З цієї точки зору в статті обґрунтовується, що виробництво зелених будівельних матеріалів є важливим і важливим. Тут мова йде про організацію виробництва будівельних матеріалів, які служать для усунення шкоди навколишньому середовищу і організму людини. У зв’язку з цим у статті зроблено спробу пояснити основні особливості, які відрізняють зелені будівельні матеріали від інших традиційних будівельних матеріалів. У статті також показано, що розвиток будівельної галузі є важливою та невід’ємною частиною інноваційної діяльності країни, а інновації в цій сфері відіграють важливу роль у розвитку економіки країни та її окремих регіонів. У продовження дослідження в статті пояснюється важливість вирішення методичних підходів для реалізації інноваційної політики будівельних підприємств та пропонуються пропозиції в цьому напрямку. Так, зазначається, що для реалізації інноваційної політики на підприємствах будівельної галузі необхідно сформулювати інноваційну політику та координувати діяльність окремих виробничих підрозділів, створити цільово-програмну групу для вирішення інноваційних завдань, планів та мають бути підготовлені програми інноваційної діяльності, фінансування програм інноваційної діяльності та забезпечення матеріальними ресурсами, перегляд програм створення нових будівельних продуктів, забезпечення інноваційної діяльності кваліфікованими кадрами, хід процесу розвитку та слід контролювати застосування нових продуктів тощо. такі методологічні підходи повинні бути вирішені. Водночас у статті стверджується, що створення рівних умов конкуренції між суб’єктами під час впровадження інновацій у будівельну галузь дозволить знизити ресурсоємність, енерго- та трудовитрати виробництва будівельної продукції. Загалом в Азербайджані проведено дослідження зазначених у статті проблем, отримано результати в цьому напрямку та внесено пропозиції.