Проблемні питання обліку поточних зобов̓язань та шляхи їх розв̓язання - Dmytrenko, Alla; Loza, Anastasiia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті зазначено особливості організації обліку поточних зобов`язань на підприємствах «Укрзалізниці» з урахуванням достовірність і об’єктивність їх оцінки. Наведено визначення «поточних зобов`язань». Розглянуто головні нормативні акти, якими регулюється облік поточних зобов`язань, класифікація поточних зобов`язань та методи їх обліку за допомогою електронної бухгалтерської системи «Фобос». Поточні зобов’язання відображаються в балансі підприємства за сумою погашення. Але кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги краще оцінювати за поточною вартістю придбання, так як вона враховує показник інфляції і динаміку цін. Досліджено теоретичні і методичні аспекти обліку поточних зобов’язань в сучасних умовах. Запропоновано алгоритм проведення аналізу поточних зобов’язань. Досліджено, які форми документації використовують для відображення операцій з поточними зобов`язаннями. Зроблено висновок, що базована на сучасних електронних бухгалтерських системах організація і методика обліку надасть можливість забезпечити отримання об’єктивної інформації для аналізу і контролю поточних зобов’язань. Це приведе до ефективного формування, підготовки та прийняття управлінських рішень щодо діяльності підприємства та підтриманню його фінансової стійкості та платоспроможності.