Методологія та алгоритм оцінювання впливу економічних факторів на ринок нерухомості України - Fenenko, Nazar; Koibichuk, Vitaliya; Pedchenko, Nataliya (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Стаття присвячена аналізу методології та розробці алгоритму оцінювання впливу економічних факторів на ринок нерухомості України. Для цього здійснюється аналіз економічних факторів, виокремлюються показники, що мають прямий вплив і формують тенденції на ринку нерухомості, зокрема індекс ставок за депозитами фізичних осіб, індекс змін цін у будівництві, облікова ставка Національного банку України, середні ціни на первинному ринку нерухомості. Узагальнюються і характеризуються сучасні методи прогнозування ринку нерухомості. Розроблено алгоритм оцінювання впливу економічних факторів на ринок нерухомості України, у межах якого запропоновано використовувати комплекс методів з перевірки на аномальні значення, стаціонарність, визначення трендів і проведення їх корегування, прогнозування з використанням програмних пакетів Excel та Statgraphics, і перевірки методів на актуальність прогнозу, оцінки його реалістичності і можливості використання в майбутніх операціях на ринку нерухомості.