Макроекономічний стан національної економіки підчас повномасштабної війни - Pukhyr, Svitlana; Yurkiv, Nadia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті розглянуто основні макроекономічні показники розвитку національної економіки у час повномасштабної війни. Визначено, що протягом останніх 10 років в Україні відбувається зростання споживчих витрат і скорочення валового нагромадження, що пов’язано із значною міграцією за кордон населення країни, зокрема у перші місяці війни. Проаналізовано динаміку змін номінального і реального ВВП, інфляційних процесів, ситуацій на ринку праці та заробітної плати. Виявлено, що, нажаль, в Україні відбулося значне погіршення економічного стану держави у 2022 році, зокрема: падіння навіть номінального ВВП, скорочення реальної заробітної плати, зростання споживчих цін, відповідно інфляції, зменшення обсягів роздрібної торгівлі, промислової, сільськогосподарської і будівельної продукції, експорту товарів та зростання обсягів імпорту. Виявлено, що позитивним моментом для покращення ситуації стали дії НБУ, які на початку війни спрямовувалися, в першу чергу, на підтримання стабільності банківської системи, безперебійності платежів та адаптації економіки, бізнесу і населення до умов воєнного часу. Зокрема, й червні 2022 року НБУ підвищив облікову ставку до 25 %, що дало можливість збільшити привабливість гривневих активів, зменшити тиск на валютному ринку та на міжнародні резерви. Наведено основні кроки на державному рівні щодо розробки конкретних і комплексних заходів у розвитку ключових галузей економіки України. Встановлено, що збільшення економічної активності населення та надання можливості працювати якомога більшій кількості людей є дуже важливим завданням для відновлення країни. Для збільшення зайнятості потрібен інтегрований підхід, який дозволить забезпечити інклюзивний розвиток, залучити до робочої сили якомога більшу кількість людей, незалежно від статі, віку, людей з інвалідністю, оскільки їх чисельність невпинно зростає.