Трансформація роздрібного банкінгу під впливом Fintech - Khudolii, Yuliia; Svystun, Lyudmyla (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
З огляду на значне зростання технологій та інновацій в останні роки, роздрібний банкінг зазнав значних змін. У статті розглянуто ключові тенденції, які впливають на розвиток роздрібного банкінгу у найближчому майбутньому. До таких тенденцій віднесено розширення використання великих даних і штучного інтелекту для персоналізації клієнтського досвіду. Банки повинні використовувати дані, щоб краще розуміти своїх клієнтів і пропонувати їм більш персоналізовані продукти та послуги. Було розглянуто розвиток супердодатків, які об’єднують різні фінансові послуги в одному місці. Клієнти все частіше очікують, що зможуть отримати доступ до всіх своїх фінансових потреб в одному місці. Досліджено автоматизацію наскрізних процесів для підвищення ефективності та продуктивності банківської діяльності. Банки можуть використовувати автоматизацію для спрощення та прискорення рутинних процесів, таких як перевірка документів, схвалення кредитів та виявлення шахрайства. Це дозволить їм звільнити час для більш творчих і стратегічних завдань. А також обґрунтовано використання технології блокчейн для підвищення безпеки та ефективності транзакцій. Блокчейн – це децентралізована технологія, яка забезпечує підвищену безпеку та прозорість транзакцій. Обґрунтовано, що розглянуті тенденції змушують банки змінюватися та адаптуватися до нових умов, щоб залишатися конкурентоспроможними.