Пріоритети корпоративної культури в умовах міжнародних трансформацій - Tytarenko, Lyubov; Levchenko, Iryna; Potkalo, Kateryna (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Розглянуто сутність поняття «корпоративна культура», наведено складові корпоративної культури, її основні аспекти, представлено ключові типології корпоративних культур, які беруться до уваги практиками бізнесу при її формуванні та оцінюванні впливу на розвиток компанії. Відображено пріоритети корпоративної культури компанії у процесі реалізації управлінських функцій, а саме функції планування, організування, мотивування, контролювання та регулювання, а також зазначено її особливий вплив на цільові групи впливу, які забезпечують ефективність діяльності компанії, зокрема на працівників, споживачів (клієнтів), державні органи влади та ділових партнерів. Узагальнено ключові фактори, які впливають на рівень впливу корпоративної культури на управлінські процеси чи цільові групи, зокрема: тип корпоративної культури, рівень її прояву, прийняття працівниками, формальності, розмір організації. Зазначено, що корпоративна культура являє собою комплекс певних ідей, цінностей, еталонів поведінки, настроїв і способів ведення професійної діяльності, що мають поділятися всіма членами організації. Корпоративну культуру можна також розглядати як інструмент стратегічного розвитку організації на основі стимулювання інновацій та керівництва всередині неї. Наголошено, що створення потужної корпоративної культури є складним завданням, що включає низку аспектів, і не існує універсального алгоритму для досягнення успіху в цьому напрямку. Визначено, що корпоративна культура як кожна система має специфічні, притаманні тільки їй, елементи, зокрема: цінності, лідерство, комунікація, навчання та розвиток, співпраця та тімбілдинг, ритуали та символи, системи та процеси, реагування на зміни. Ці елементи взаємодіють, створюючи конкретний характер корпоративної культури, який визначає спосіб функціонування та організації взаємодії її членів. Обґрунтовано, що в умовах міжнародних трансформацій корпоративна культура важлива для будь-якої організації, оскільки управляючи нею можна впливати на мотивацію працівників, на привабливість підприємства як роботодавця, що відбивається на плинності кадрів; на кожного працівника, його ділову репутацію; на продуктивність та ефективність трудової діяльності; якість роботи працівників; характер особистісних та виробничих відносин в організації; творчий потенціал службовців.