Гранти програми МАТРА для громадських та освітніх організацій в умовах війни - Kobelia-Zvir, Mariana (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті досліджено можливості грантової допомоги за Програмою МАТРА, яку впроваджує Королівство Нідерландів в Україні. Аналіз підтримки програми продемонстрував, що для нашої країни вона актуалізувала грантовий конкурс із можливістю залучення 300.000-500.000 євро на проект. Акцентовано, що Програма МАТРА в цьому конкурсі орієнтована на громадські та освітні організації, які бажають реалізувати проекти задля задоволення потреби українського народу під час війни, подолання наслідків російської агресії, продовження процесу реформ, підготовки до післявоєнного відновлення та реконструкції та європейської інтеграції України. Відзначено, що у фокусі уваги програми - неприбуткові організації, які офіційно зареєстровані в Україні. Втім, до участі у конкурсі допускаються і міжнародні організації. Наголошено, що грантові інструменти Програми МАТРА є суттєвим механізмом допомоги українському суспільству задля реалізації ініціатив збереження та відновлення країни в умовах війни і повоєнний період. Фокусними темами програми є: посилення соціальної єдності та інклюзивності, тобто участі молоді на місцевому рівні в громадах, які постраждали від війни; підтримка вразливих категорій, тобто реінтеграція внутрішньо переміщених осіб та ветеранів війни; зміцнення верховенства права з акцентом на незалежному судочинстві, доброчесності, прозорості та підзвітності; сприяння належному управлінню та боротьбі з корупцією, зокрема в регіонах; надання підтримки зусиллям із відновлення / реконструкції України, включаючи прозоре відновлення; сприяння парламентській демократії, підтримці демократичної участі та мобілізації громадян: надання підтримки зусиллям щодо інтеграції в ЄС, включаючи адвокацію реформ. Розроблено рекомендації для організацій-заявників, врахування яких сприятиме отриманню грантового фінансування. Підсумовано: як наслідок реалізації профінансованих Програмою МАТРА проектів очікується вагомий вплив діяльності грантоотримувачів на різні сфери задля збереження та відновлення України в умовах війни та повоєнний період.