Особливості тактичного управління діяльністю підприємництва України в умовах війни - Terebukh, Andrii; Roik, Oksana (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті обґрунтовуються особливості тактичного управління підприємництвом в умовах війни в Україні шляхом впровадження тактичних підходів та інструментів для забезпечення стійкості та розвитку. Розглядаються виклики, які виникають у контексті воєнного стану, та пропонуються рекомендації щодо оптимізації управлінських практик для підтримки підприємництва в умовах невизначеності та загроз. Мета дослідження – вивчення та аналіз особливостей тактичного управління діяльністю підприємництва в Україні в умовах війни з метою розкриття впливу воєнних подій на тактичні аспекти управління підприємствами та визначення ефективних стратегій адаптації. Практичне значення дослідження полягає у розробці конкретних практичних рекомендацій та стратегій, спрямованих на покращення стійкості та ефективності підприємств у непередбачуваних умовах, що сприяють практичному застосуванню знань та допомагають підприємствам ефективно управляти своєю діяльністю в умовах війни, сприяючи їхньому стійкому функціонуванню та розвитку. Для дослідження особливостей тактичного управління діяльністю підприємництва в Україні в умовах війни використовувалися наступні методи дослідження, зокрема розгляд наукових публікацій, статей та інших джерел, що стосуються впливу війни на підприємництво та тактичне управління; використання відкритих даних та статистики для отримання об’єктивної інформації про економічну ситуацію та фінансові показники підприємств результатів опитувань серед експертів у галузі підприємництва та управління для збору експертних оцінок та точок зору; проведення анкетування серед підприємців для вивчення їхнього досвіду та відгуків стосовно тактичного управління в умовах війни. Розглянуто інноваційні та адаптивні стратегії тактичного управління, які використовують підприємства для протистояння військовим викликам. Проаналізовано роль та внесок державних ініціатив, програм та міжнародної підтримки у полегшенні тактичного управління підприємствами в умовах війни. Запропоновано рекомендації щодо оптимізації тактичного управління підприємствами в умовах війни з метою забезпечення їх стійкості та розвитку.