Облік розрахунків з оплати праці під час воєнного стану в Україні - Kravchenko, Olena; Ahafonova, Yelyzaveta (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття розглядає актуальні питання обліку та оплати праці в умовах воєнного стану. Звертається увага на багаторівневість нормативного регулювання оплати праці та відзначає втрату робочих місць через військову агресію росії проти України. Проведено аналіз нормативного визначення "заробітна плата" та різних підходів до її змісту. Підтверджено відсутність нормативного визначення терміну "оплата праці", але вказано, що він пов'язаний з організацією оплати праці та включає в себе заробітну плату. Досліджено проблеми, пов'язані з отриманням доходів роботодавцем, працівником та державою під час воєнного стану. Оцінено зміни у законодавстві та нові інструменти регулювання трудових відносин, спричинені воєнним станом. Розглянуто порядок виплат найманим працівникам у період воєнного стану за умовно класифікованими категоріями. Визначено основи обліку та оподаткування заробітної плати в умовах воєнного стану. Зміни в чинному законодавстві та нові інструменти, пов'язані з воєнним станом, були оцінені. Розглянуто порядок проведення виплат працівникам під час воєнного стану в умовно класифікованих категоріях (мобілізовані; добровольці територіальної оборони; евакуйовані або працюючі віддалено; залучені до громадського служіння; ті, хто продовжує виконувати звичайні обов'язки; тимчасово позбавлені можливості працювати без альтернативного зайняття). Запропоновано внести зміни на законодавчому рівні держави щодо особливостей припинення трудового договору за ініціативою роботодавця в умовах воєнного стану. Зазначено необхідність вживання всіх можливих заходів роботодавцем для забезпечення реалізації права працівників на отримання своєчасної заробітної плати під час війни. Визначено важливість обліку та оподаткування заробітної плати в умовах воєнного стану. Вказано на обов'язок роботодавця виплачувати зарплату за умовами, зазначеними у трудових контрактах та відповідно до чинного законодавства.