Державне регулювання модернізації вищої освіти та науки в умовах європейської інтеграції - Lakhizha, Mykola (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті на основі аналізу нормативно-правових актів, аналітичних матеріалів та опублікованих наукових праць вчених Болгарії, Польщі та України і дослідження практики освітніх реформ розглянуто проблеми державного регулювання модернізації вищої освіти та науки в умовах європейської інтеграції в посткомуністичних країнах. Підтверджено актуальність даної проблеми, здійснено огляд джерел та літератури. Виокремлено у порівняльній таблиці виклики в сфері науки та вищої освіти. Відзначено схожість багатьох проблем, пов’язаних з соціалістичним минулим та необхідністю проведення комплексу реформ. Особливості залежать в першу чергу від економічного розвитку країни та рівня її інтеграції до Європейського Союзу. Як спільну рису модернізації вищої освіти та науки виділено інтернаціоналізацію в результаті впливу глобалізації, диджиталізації, європеїзації. Охарактеризовано зміни, пов’язані зі студентоорієнтованою освітою, маркетизацією, масовізацією, менеджеризацією. Відзначено необхідність зростання автономії вищих навчальних закладів та посиленні уваги до врахування потреб викладачів, спрямованих на модернізацію освіти та науки. Наголошено, що держава має створювати умови для модернізації вищої освіти та науки.