Гранти програми Interreg Europe для України - Kobelia-Zvir, Mariana (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті досліджено можливості грантової Програми Interreg Europe, яка фінансується Європейським Союзом. Наголошено: оскільки Україна стала повноцінним партнером програми лише у 2024 році, то для українських громад актуальними є два з чотирьох грантових конкурсів, у межах яких органи державної влади всіх рівнів, неприбуткові організації, інші суб’єкти публічного права мають можливість спільно з партнерами з країн-членів ЄС та кандидатів на вступ до ЄС реалізовувати проекти задля більш ефективної регіональної політики розвитку. У межах програми можуть пріоритетно підтримуватися такі типи ініціатив: проекти міжрегіонального співробітництва та навчальні проекти. У дослідженні продемонстрована особливість Програми Interreg Europe, тобто можливість фінансування проектів, які мають широке охоплення (вихід за межі транснаціональних територій), поєднують більш та менш розвинені регіони, охоплюють теми регіонального розвитку, а саме: «Розумна Європа», «Зелена Європа», «Об’єднана Європа», «Соціальна Європа», «Європа ближче до громадян», «Краще регіональне врядування». Програма може профінансувати проекти, які реалізовуватимуться партнерами у кількості 5-16 учасників сумою грантового фінансування від 1 до 2 млн євро. Наголошено, що сума гранту на один проект не може перевищувати 80% для органів державної влади всіх рівнів та суб’єктів публічного права, а для неприбуткових організацій - 70% вартості проекту. За результатами аналізу цілей, пріоритетів Програми Interreg Europe та всіх критеріїв прийнятності грантового конкурсу, а також формальних вимог до аплікаційної заявки розроблено та запропоновано ряд рекомендацій для усіх, хто хоче скористатися грантами програми для реалізації проектів регіонального розвитку в Україні. Підсумовано, що наслідок проектної діяльності є очевидним: приватні особи та організації, які мають відношення до політики регіонального розвитку, підвищать професійний рівень, беручи участь у проектах Interreg Europe, вони зможуть покращити розробку та реалізацію своїх політик; інституції на місцевому, регіональному чи національному рівнях будуть більш ефективно впроваджувати власну політику та програми регіонального розвитку.