Методологічні особливості цифрової трансформації економіки та університетів і їх прикладні завдання - Бобро, Наталія (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття присвячена методологічним особливостям цифрової трансформації економіки та університетів, зокрема дослідженню процесів, пов'язаних з адаптацією закладів вищої освіти до цифрових технологій. Визначено, що цифровізація є одним із ключових факторів, що формують розвиток економічних, соціальних та освітніх процесів. Зокрема, цей процес є особливо актуальним для вищої освіти, де цифрові технології відкривають нові можливості для навчання, досліджень та управління університетами. Зазначається, що діджиталізація дозволяє університетам значно підвищити ефективність навчального процесу, сприяючи кращій підготовці фахівців, здатних працювати в умовах глобальної економіки, де цифрові технології відіграють домінуючу роль. У статті також розглянуто сучасний стан впровадження цифрових технологій в університетах, зокрема, технологій мобільних платформ, інтерактивних методів навчання, які значно покращують доступ до навчальних матеріалів та дозволяють інтегрувати їх у навчальний процес. Водночас зазначається, що використання таких технологій сприяє індивідуалізації навчання та адаптації освітніх програм до сучасних вимог студентів, а також дозволяє створювати більш гнучкі та адаптивні навчальні плани. Констатується, що перехід до цифрових форм управління дозволяє створити ефективну структуру організації наукової, освітньої та адміністративної діяльності, що сприяє вдосконаленню внутрішніх процесів та полегшує взаємодію із зовнішніми стейкхолдерами. Водночас зазначено, що для забезпечення ефективності цифрової трансформації необхідно застосовувати нові методи стратегічного управління, які передбачають розробку та реалізацію довгострокових планів розвитку закладів вищої освіти з урахуванням використання цифрових технологій. Дослідження підтвердило, що діджиталізація змінює структуру освітнього процесу, сприяючи підвищенню якості освіти, зокрема шляхом адаптації освітніх програм до нових вимог та створення більш персоналізованих траєкторій навчання для студентів. Важливим аспектом є використання новітніх технологій для підвищення рівня управлінської ефективності університетів, зокрема через автоматизацію процесів та запровадження електронних сервісів для взаємодії зі стейкхолдерами. Висновки статті підтверджують важливість інтеграції цифрових технологій в усі аспекти діяльності університетів, що дозволяє не тільки підвищити ефективність навчального процесу, а й забезпечити конкурентоспроможність університетів у глобалізованому середовищі. Для цього необхідно впроваджувати комплексний підхід до цифровізації, що включає адаптацію освітніх, управлінських та наукових процесів університетів, а також створення відповідної інституційної підтримки для забезпечення сталого розвитку вищої освіти.