Сучасні траєкторії глобальних торговельних конфліктів - Кальченко, Тимур; Олійник, Вікторія; Фурсова, Олена (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто сучасну проблематику глобальних торговельних конфліктів. Зокрема, особливий наголос робиться на передумовах, характері та наслідках тарифної ескалації, започаткованої урядом США. Вказано на об’єктивні причини її започаткування. З одного боку, вказується на економічну вмотивованість нової системи імпортних мит, з іншого, підкреслюється сучасна специфіка фази торговельного конфлікту між Китаєм та США. Показано, що, навіть за умов призупинення введення до дії нових митних тарифів, як для США, так і для інших країн світу є майже неминучими негативні наслідки. Таким чином, сучасний етап розвитку міжнародної торгівлі можна ідентифікувати його як етап неоавтаркічного протекціонізму з розпадом сталих зв’язків і регіональних торговельних угрупувань на користь ізоляціонізму та всеосяжного імпортозаміщення. Це, в свою чергу, свідчить про виникнення нових торговельних конфліктів і війн.