Формування мотиваційної політики підприємства - Гришко, Володимир; Ус, Антон (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено сучасні підходи до формування мотиваційної політики як ключового елементу системи управління персоналом на підприємстві. Обґрунтовано, що ефективна мотиваційна політика охоплює як структурні компоненти (принципи, методи, форми та інструменти стимулювання), так і динамічні аспекти, пов’язані з адаптацією до змін у зовнішньому середовищі, трансформацією цінностей працівників та розвитком організаційної культури. Узагальнено сучасні наукові підходи до трактування мотивації персоналу на основі аналізу українських і зарубіжних джерел, що охоплюють період з 2021 по 2024 рік. Виділено ключові фактори, які впливають на ефективність мотиваційного впливу в умовах цифровізації, воєнного стану та зміни поколінь. Запропоновано напрями удосконалення мотиваційної політики підприємств із позицій гнучкості, адаптивності та людяності. Практичне значення результатів полягає у формуванні підґрунтя для розробки прикладних управлінських рішень із урахуванням потреб персоналу та стратегічних орієнтирів організації.