Публічно-приватне партнерство як каталізатор підприємництва та соціальних інновацій - Руденко, Вікторія; Ковтун, Микита (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття присвячена аналітичному осмисленню потенціалу публічно-приватного партнерства як інструмента активізації підприємницьких процесів і розгортання соціальних інновацій. Дослідження побудовано на бібліометричному картографуванні наукового поля у поєднанні з системним підходом до інституційних, фінансово-організаційних і знаннєвих механізмів реалізації партнерств. Виявлено двокомпонентне ядро взаємодії державного та приватного секторів, у межах якого інновації виконують медіаторну роль, поєднуючи підприємницькі ініціативи з публічними пріоритетами. Ідентифіковано стійкі тематичні кластери та міжкластерні траєкторії, що відображають зрушення від інфраструктурної логіки до орієнтації на суспільну цінність і сталий розвиток. Узагальнено умови результативності: стандартизована підготовка та відбір проєктів, прозорі процедури і чіткий розподіл ризиків, інструменти змішаного фінансування, участь малих і середніх, а також соціальних підприємств, незалежний моніторинг із включенням соціальних індикаторів. Практична значущість полягає у формуванні доказових орієнтирів для політики та управлінських рішень у секторах із високою суспільною чутливістю.