Управління командою сучасного менеджера: від моделей до практики - Глєбова, Алла (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті проаналізовано еволюцію підходів до організації командної роботи в управлінській діяльності з урахуванням сучасних викликів, які обумовлюють необхідність переосмислення ролі менеджера в умовах цифровізації. На основі розкриття класичних моделей (Такмена, Белбіна, Дрекслера-Сіббета) запропоновано системний підхід до формування та розвитку команд. Це дозволило розкрити командну роботу як сучасну управлінську технологію, яка в умовах високого рівня невизначеності, обмеженості часу дозволяє приймати управлінські рішення та забезпечувати стійкість організацій. Практична цінність полягає в тому, що запропонований підхід може бути використаний як методологічна основа для оцінки стану розвитку команди, формування стратегії управління взаємодією команди, проведення тренінгів або коучингової підтримки лідерів команд у динамічному середовищі. Доведено, що ефективне функціонування команд у сучасному організаційному середовищі можливе за умови: врахування етапів розвитку командної взаємодії (потрібен час на її створення і зусилля керівника), розподіл ролей відповідно Р.Белбіну (виділення сильних та слабких сторін), визначення чітких завдань щодо команди ( для її створення та забезпечення функціонування). У контексті глобальних трансформацій, цифровізації та зростання гібридних форматів роботи, командна робота стає стратегічним інструментом, що формує основу організаційної адаптивності, інновацій та сталого розвитку. Використання технологій гібридної організації праці (цифрові технології для співпраці, онлайн-моделювання командних процесів, віртуальні кімнати для генерування ідей) підкреслює необхідність нових підходів до організації управлінської діяльності. Модель Такмана дозволяє відстежувати динаміку гібридної роботи та демонструє важливість врахування поведінкових моделей в управлінні. Теорія ролей Белбіна дозволяє обґрунтувати роль і значення сильних і слабких сторін кожного члена команди. Завдяки цифровим слідам можна генерувати аналітику продуктивності. Модель Дрекслера-Сіббета надає менеджерам структурований план дій для побудови команди з урахуванням довіри, узгодження цілей та можливості самоорганізації у віртуальному просторі. Це дозволяє інтегрувати цифрові та соціальні інструменти на кожному етапі розвитку команди.