Соціально-психологічний контекст поняття менеджмент - Гришко, Володимир; Гришко, Віктор (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглядається поняття менеджменту через призму соціально-психологічних підходів. Аналізуються взаємозв’язки між управлінською діяльністю, міжособистісними стосунками в організації, особливостями групової динаміки та мотиваційними чинниками. Висвітлюється значення соціального впливу, лідерства, корпоративної культури та комунікацій у формуванні ефективного управлінського середовища. Розкриваються особливості взаємодії менеджера з підлеглими, групової динаміки, організаційної культури та мотивації. Обґрунтовується необхідність інтеграції психологічних знань у сучасну управлінську практику. Досліджено соціально-психологічні аспекти менеджменту, зокрема вплив міжособистісної взаємодії, емоційного інтелекту та організаційної культури на ефективність управлінської діяльності. Розглянуто роль лідерства та комунікації в контексті соціальної психології. Запропоновано підходи до вдосконалення управлінських практик з урахуванням психологічних чинників.