Методичні підходи до управління витратами як інструмент планування та забезпечення конкурентоспроможності - Фімяр, Світлана; Польова, Наталія; Андрушкевич, Наталія; Гнатюк, Олексій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Одним із ключових елементів ефективного управління сучасною організацією виступає процедура прийняття управлінських рішень, у процесі якої визначаються політика та стратегічні орієнтири розвитку підприємства. В цьому контексті особливого значення набуває управління витратами, оскільки саме воно забезпечує раціональне використання наявних ресурсів, формує економічні передумови для досягнення стабільного зростання та створює підґрунтя для підвищення конкурентоспроможності на ринку. Управління витратами розглядається не лише як засіб скорочення видатків, що може призвести до небажаного зниження обсягів виробництва чи погіршення якості продукції, а передусім як механізм оптимізації їх структури та ефективного розподілу на всіх стадіях господарської діяльності. Важливою складовою цього процесу є прогнозування і планування витрат, що дозволяють підприємству завчасно враховувати коливання зовнішнього середовища, адаптувати виробничу стратегію до ринкових змін і мінімізувати ризики. Застосування сучасних методичних підходів до управління витратами сприяє підвищенню результативності управлінських рішень, удосконаленню системи обліку та контролю, а також формуванню дієвого інструментарію для реалізації інноваційних і стратегічних завдань підприємства. Таким чином, управління витратами необхідно розглядати як комплексний інструмент, що поєднує функції планування, прогнозування та контролю, забезпечуючи підприємству можливість зберігати та зміцнювати конкурентні позиції в умовах динамічного ринкового середовища.