Систематизація загроз кадровій безпеці підприємств в умовах глобальної нестабільності - Маслій, Олександра; Гайдаш, Олександр (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу загроз кадровій безпеці підприємств в умовах глобальної нестабільності. Досліджено багаторівневу структуру кадрових ризиків, що охоплює глобальний, національний та мікрорівні. Обґрунтовано взаємопідсилюючий характер загроз різних рівнів, що формує синергетичний ефект деструктивного впливу. Встановлено критичні напрями деградації кадрового потенціалу через мобілізаційні процеси, міграційні потоки, цифрову трансформацію та психоемоційне виснаження персоналу. Аргументовано необхідність інтегрованого підходу до управління людським капіталом, що передбачає координацію державної політики, корпоративних стратегій та розвитку адаптивних механізмів раннього виявлення дисбалансів.