Політологія в Польщі: вузлові напрями розвитку, специфіка та вплив на публічне управління - Лахижа, Микола; Кульчій, Інна; Трегубенко, Галина (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Стаття присвячена аналізу розвитку політології в Республіці Польща як важливої суспільної науки, що поєднує теоретичне пізнання політики з практичним впливом на систему публічного управління. Показано, що становлення польської політології проходило від міждисциплінарних наукових досліджень у межах філософії, історії та права до формування окремої академічної галузі, яка сьогодні має чітку інституційну структуру. Виявлено тенденцію переходу від нормативно-описового до аналітичного і порівняльного підходів, інтеграції політології з економічними, соціологічними й правовими науками. Зроблено висновок, що сучасна польська політологія демонструє високий рівень методологічної зрілості, європейську інтегрованість і практичну значущість у системі управлінських рішень, що відкриває перспективи для розвитку компаративних досліджень у регіоні Центрально-Східної Європи.