Сучасні тенденції ринку праці в контексті розвитку нерегульованих внутрішніх міграційних процесів - Hunchenko, Mariia; Chaikina, Alina (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
В статті представлено огляд проблематики розвитку тенденції зміни ринку праці в умовах неврегульованих внутрішніх міграційних процесів. Визначено, що характерною особливістю сучасного ринку праці є зростання мобільності робочої сили, що спричинено збільшенням загальної мобільності населення, лібералізація соціальних та трудових відносин, підвищення гнучкості ринку праці. Доведено, що територіальна мобільність робочої сили покращує розподіл людського капіталу, а високий рівень професійної мобільності створює передумови для швидкої перебудови економічної системи. З іншого боку, висока територіальна мобільність робочої сили, особливо високий рівень міграції населення в інші країни, вносить корінні зміни в економічне та соціальне становище як для країн-реципієнтів, так і країн-донорів. Авторами визначено, що на тлі старіння населення, трудова міграція в Україні стає однією із значних загроз економічному розвитку, особливо це стосується інтелектуальної міграції, яку прийнято називати «відтоком мізків». Виявлено, що процеси внутрішньої міграції населення супроводжуються порушенням інформаційних зв’язків, зміною структурної бази зайнятості населення без належного розгляду змін у ресурсних компонентах. Відповідно авторами надано логістичну інтерпретацію ринку праці та виявлено вплив міграційного процесу на основі аналітичного моделювання з використанням математичного інструментарію формалізації процесів. Обґрунтовано необхідність розвитку інфраструктурної підтримки ринку праці з метою ліквідації існуючого дисбалансу.