Шляхи відновлення плідної науково-технічної діяльності як складової інноваційно-інвестиційного розвитку України - Марченко, Олександр Вікторович; Голобородько, Олександр Петрович; Амеліна, Ірина Володимирівна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Проаналізовано наукову літературу, що дозволило виділити такі взаємопов’язані поняття, як науково-технічні досягнення, технологічний розвиток, інновації, інноваційно-інвестиційний розвиток. Розглянуто проблеми відновлення науково-технічної діяльності як складової інноваційно-інвестиційного розвитку України. З’ясовано стан розвитку науково-технічної сфери діяльності й виявлено основні шляхи вдосконалення за вказаним напрямом. Розглянуто досвід розвинених країн з розв’язання вказаної проблеми. Проаналізовано забезпечення фінансуванням наукової та науково-технічної діяльності в Україні. Виконано оцінювання поточного галузевого економічного стану в країні й виявлено перспективи впровадження прогресивних технологій у процесі виробництва продукції металургії, хімічної промисловості, машинобудування. Установлено можливість плідного науково-технічного розвитку деревообробної, целюлозно-паперової та хіміко-фармацевтичної галузей промисловості. З’ясовано необхідність раціонального використання природних багатств України. Доведено актуальність інвестиційної підтримки інноваційної діяльності з метою вдалого комерційного втілення її результатів. Запропоновано шляхи ліквідації технологічного відставання України від розвинених країн Європи за рахунок відновлення плідної самостійної науково-технічної діяльності у рамках обґрунтованої та фінансово забезпеченої національної стратегії, усебічної підтримки зусиль середнього і малого підприємництва та грамотного законодавчого забезпечення, регулювання й підтримки інноваційних процесів. Підкреслено важливість зацікавленості дієвих інвесторів, надання державних гарантій забезпечення їх фінансових інтересів. Указано на необхідність суттєвої перебудови в системі організації наукових досліджень. Підкреслено актуальність активізації зусиль державного управління з метою формування сприятливого інвестиційного клімату в країні.