Деструктивні фактори, що впливають на фінансові результати будівельних підприємств - Ptashchenko, Liana (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Досліджено проблеми будівельних підприємств в Україні, деструктивні фактори впливу на їх фінансові результати. Доводиться думка про необхідність удосконалення системи регулювання будівництва та будівельних підприємств і розроблення державної стратегії реформування будівельної галузі на засадах інновацій, енергоефективності, екологічної безпеки та соціальної орієнтації розвитку національного господарства України. Незважаючи на «позитивну» тенденцію щодо фінансових результатів будівельних підприємств, котра подається статистикою, на нашу думку, статистичні дані цих показників недостатньо об’єктивні, оскільки не відображають реального стану будівельної галузі, зокрема зменшення кількості будівельних підприємств на понад 5% та кількості працюючих майже на 15%. З урахуванням цього можна стверджувати, що збитковість знизилася за рахунок ліквідації неефективних будівельних підприємств, зростання індексу будівельної продукції, зниження собівартості (в сегменті заробітної плати виробничого персоналу), що пов’язано з вимушеною оптимізацією виробничих кадрів, спричиненою активною трудовою міграцією. Державне регулювання діяльності підприємств будівництва є неефективним або взагалі відсутнє. Будівельні підприємства стикаються з безліччю проблем, котрі призводять до низьких фінансових результатів або необґрунтованого завищення вартості продукції будівництва. Необхідно впровадити нову систему управління будівництвом, яка б охоплювала регулюванням увесь процес – від інвестування до експлуатації об’єктів будівництва. З метою розв’язання проблем будівельних підприємств, усунення деструктивних факторів впливу на їх фінансовий стан необхідно розробити державну стратегію реформування будівельної галузі на засадах інновацій, енергоефективності, екологічної безпеки та соціальної орієнтації розвитку національного господарства України. Використано загальнонаукові методи статистичного дослідження, аналізу, узагальнення.