Регіональні інформаційні інструменти забезпечення розвитку регіональної соціально-економічної системи - Naumenko, Nataliia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Приділено увагу аналізу системи інформаційних інструментів забезпечення соціально-економічної діяльності регіонів України та відмічено, що система нині перебуває на етапі свого становлення, для якого притаманні поява та апробація новий способів та інструментів регіональних економічних вимірів, накопичення, аналізу й оцінювання інформації. Проаналізовано різноманітні підходи до цього питання. У сучасних умовах на життєдіяльність суспільства зростаючий вплив здійснює рівень економічної безпеки та інформаційні процеси. Автором запропоновано під інформаційними інструментами забезпечення розвитку регіональних соціально-економічних систем розуміти засоби відображення реальних господарських явищ та економічних інтересів, аналіз, оцінювання прийняття управлінських рішень, які мають потенціал формування нового знання про стан економічних систем. Розглянуто два різних рівні суспільних потреб у регіональних інформаційних інструментах; зазначено фактори, котрі визначають склад потреб користувача вказаних інструментів у просторі регіону; запропоновано виділити три групи користувачів інформаційних інструментів забезпечення економічної безпеки регіонів на основі застосування розмежувальної ознаки характеру економічного інтересу. Як інструменти інформаційного забезпечення регіональних систем економічно-інноваційного розвитку та забезпечення економічної безпеки регіону розглянуто створення інформаційних систем зі швидким реагуванням на динаміку процесів і з різнорідними інформаційними ресурсами. Проаналізовано три технології побудови системи інформаційної підтримки економіко-інноваційної діяльності. Запропоновано розглядати такі підсистеми інформаційних інструментів регіонального розвитку: аналітичну, внутрішнього моніторингу та зовнішнього моніторингу.