Сучасні моделі організації електронної комерції: теоретичний аспект - Hliebova, Alla; Zozulia, А. (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено суть поняття "електронна комерція". Аналіз наукових дефіцій дозволив встановити, що «електронна комерція» - це форма електронного бізнесу, яка охоплює не тільки операції з купівлі-продажу товарів та/або послуг, а також є інструментом фактором створення попиту на продукцію/послуги, що обумовлює автоматизацію процесів адміністрування на підприємстві. Це обумовило формування нових моделей електронної комерції, які впроваджуються і використовуються у практиці господарювання. Проаналізовано основні моделі, що використовуються в електронній комерції, а саме: B2B (business-to-business), B2C (business-to-consumer), C2C (consumer-to-consumer), C2B (consumer-to-business), B2G (business-to-government), C2G (citizen-to-government). Кожна модель має свої особливості реалізації і дозволяє забезпечувати реалізацію послуг електронної комерції. Їх розвиток та поширення зумовлені процесами глобалізації та швидкого розвитку інформаційних технологій. Це дозволяє диверсифікувати бізнес та підвищити прибутковість на сучасному етапі. Визначено недоліки та переваги електронної комерції для всіх стейкхолдерів (споживачів, виробників, ділових контрагентів, держави та суспільства).