Передумови виникнення та особливості ведення екологічного обліку - Dmytrenko, Alla; Tokaiuk, Liliia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Масштаби екологічних проблем, зростання забруднення навколишнього середовища вимагає від керівництва підприємств усувати їх та заохочувати до пошуку екологічних та економічних інструментів управління на принципах сталого розвитку. Одним з основних інструментів, покликаних розв’язати це завдання на рівні господарюючого суб’єкта, є наукове розроблення і постановка екологічного обліку. На сьогодні немає єдиної встановленої системи впровадження й функціонування такого виду обліку, що може призвести до порушень інформування зацікавлених користувачів звітності щодо екологічної діяльності підприємства. Тому екологічний облік потребує детального дослідження, яке дозволить сформувати у світі злагоджену систему ведення цього виду обліку, а в результаті сприятиме поліпшенню екологічної ситуації на планеті. Новизною є визначення перспектив упровадження екологічного обліку в Україні та його значення для діяльності підприємств. Досліджено історичні аспекти формування екологічного обліку, шляхи його створення й функціонування, з’ясовано можливості впровадження екологічного обліку в Україні. Розкрито інформацію про шляхи впровадження екологічного обліку, можливий план рахунків, складові екологічної звітності, досліджено питання обліку екологічних витрат. Виділено заходи України щодо збереження навколишнього середовища й описано перспективи впровадження екологічного обліку в державі.