Розвиток cashless economy на фінансовому ринку як важливого елемента економічної безпеки України - Ptashchenko, Liana (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Метою статті є дослідження проблем та пріоритетних напрямів розвитку інноваційних технологій фінансового ринку, які сприятимуть поліпшенню стану економічної безпеки в Україні. У фінансовому секторі національної економіки досить активно відбувається цифрова трансформація. Національний банк України затвердив Стратегією розвитку фінансового сектора України до 2025 року та Стратегію розвитку фінтеху в Україні до 2025 року, що передбачає створення в Україні повноцінної фінтех-екосистеми з інноваційними фінансовими сервісами та доступними цифровими послугами, розвиток cashless economy, підвищення фінансової грамотності споживачів та бізнесу. Доведено думку, що сashless-економіка – це найближче майбутнє українського суспільства. Безготівкові розрахунки не лише сприятимуть зниженню рівня тінізації економіки, а й активізують інвестиційні процеси, стануть зручними для економічних агентів та населення. Cashless позитивно впливає на зниження рівня тіньової економіки, зростання ВВП, стан економічної безпеки фінансового сектора та економіки держави, сприяє розвиткові технологій та фінансової інклюзії. Пріоритетним завданням, спрямованим на пришвидшення впровадження cashless, є підвищення рівня фінансової грамотності та обізнаності населення.