Формування ринку землі в Україні: методологічний аспект - Shary, Hryhorii; Maksymenko, Oleh; Dubіschev, Viktor; Chornovol, Nataliia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Проблема полягає у розробці механізму ефективного використання земельних ресурсів в Україні на основі приватної власності на землю. Вирішення проблеми на методологічному рівні інституціоналізму передбачає поглиблення існуючої системи філософського та господарського відношення до земельних ресурсів у суспільстві. Потрібно вдосконалити існуючі методичні підходи, розробити прогресивні механізми врегулювання системи управління використанням та відтворенням земельного потенціалу. Гостро постає проблема вдосконалення методичних підходів до виокремлення та розподілу земельної ренти, ефективного управління правом оренди, мінімізації природничих і господарських ризиків, опрацювання засад переходу на стале землекористування. На цій основі правомірно рекомендувати гнучкі концепції розвитку земельних відносин.