Особливості фінансування господарської діяльності підприємств України в умовах сьогодення - Ohrenych, Yuliia; Kairachka, Natalia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Постійний моніторинг функціональної структури джерел фінансування підприємств під час воєнного стану має важливе значення в забезпеченні стабільності економічних процесів, які відбуваються в України на фоні інтеграційних процесів з ЄС. У статті розглянуто різновиди фінансування підприємств та визначено позитивні і негативні фактори впливу на їх діяльність. Досліджено стан та проведена кількісна оцінка на прикладі АТ ЛКФ «Світоч». Виявлено, що на сьогоднішній день існує невизначеність макроекономічної ситуації, яка має руйнівний характер впливу на формування економічних відносин України з Європейським Союзом. На підставі аналізу індексу ділових очікувань визначено, що актуальності набуває контроль за стабільністю українського бізнесу. Розглянуто форми джерел фінансування, що дозволило оцінити можливості залучення більшої кількості інвестицій у розвиток підприємств під час воєнного стану та поліпшення співробітництва з ЄС. Встановлено, що спостерігається економічна нестійкість держави в умовах війни, що впливає на показники фінансових активів підприємств, їх спроможність до самофінансування та самостійного залучення іноземного капіталу у власну справу. В умовах сьогодення держава відіграє важливу роль у формуванні джерел фінансування підприємств, адже створює різноманітні програми підтримки та виділяє гранти на розвиток стартапів. Відбудова українського бізнесу та сприяння урядом за допомогою різних способів впливу, зокрема інтеграція із ЄС, ведення підприємствами ефективної діяльності є однією із найголовніших передумов для подальшого розширення та технологічного розвитку бізнесу, що в подальшому дозволить підвищити економічну стійкість та мобільність економіки країни під час кризових явищ. Визначено заходи управління та покращення використання фінансових ресурсів суб’єктів господарювання, які сприятимуть підвищенню фінансової стійкості: моніторинг фінансової стійкості; дослідження негативного впливу факторів ринкового середовища; розробка заходів щодо зниження фінансових ризиків; застосування іноземної програми від Міністерства цифрової трансформації України; оформлення кредиту за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%»; залучення іноземних інвестицій; використання програмного забезпечення; формування стратегії управління фінансовими ресурсами.