Оцінка енергетичної безпеки України при впровадженні технологій відновлюваних джерел енергії - Hilorme, Tetiana; Nakashidze, Lilia; Liashenko, Iryna (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті досліджено визначення показників ефективного оцінювання енергетичної безпеки України при впровадженні технологій відновлюваних джерел енергії на основі SWOT аналізу. Визначено пріоритетність впровадження технологій використання енергії відновлюваних джерел на нівелювання загроз енергозабезпеченню країни. Обґрунтовано науково-методичний підхід до оцінювання інноваційного розвитку України в системі енергетичної безпеки з використанням модифікованої моделі SWOT аналізу. Перевагою моделі є компактність розробки завдяки використанню однієї платформи й оперативність використання завдяки відсутності необхідності перезавантажувати дані в спеціалізовану систему. За допомогою фрактального аналізу побудовано графічну інтерпретацію зіставлення компонентів SWOT аналізу при інноваційному розвитку України в системі енергетичної безпеки. Особливістю запропонованої моделі є те, що аналізу піддаються дані, що мають як якісні, так і кількісні характеристики. Виділено п’ять сильних характеристик із найбільшим значенням: великий запас природних ресурсів для різних галузей; вигідне торговельне географічне розташування; зміна виду енергії (альтернативні) та постачальника; сприяння внутрішнім реформам за умов інтеграції мереж із ЄС; зручне географічне розташування для розвитку електроенергетичної промисловості. Найслабші характеристики такі: політична та соціальна нестабільність; високий рівень корупції; міграція трудових ресурсів на постійне місце проживання за кордон; встановлення відповідних тарифів, коефіцієнтів для підприємств; збільшення вартості на енергоресурси. Отже, найімовірнішими можливостями є такі: інноваційне оновлення відповідно до світових стандартів; значний потенціал запасів нетрадиційного природного газу (метану вугільних родовищ, сланцевого, біогазу полігонів твердих побутових відходів тощо); упровадження стимулювальних податків; розвиток відновлюваних джерел енергії. Найнебезпечніші загрози такі: зовнішня агресія постачальника енергоресурсів; відплив інвестиційних капіталів з України; соціальна загроза (висока аварійність виробництва, страйки та інші можливі акції протесту тощо). Як висновок, запропоновано здійснювати економічний аналіз факторів, що впливають на визначення пріоритетів ключових технологій в українській промисловості.