Маркетинг інновацій в контексті формування ефективної кадрової політики підприємства - Khrystenko, Olena; Pantiukh, Viktoria (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
В умовах війни, яка зараз триває, з’являється багато складних та непередбачуваних ситуацій, з якими роботодавці стикаються вперше, постає купа питань, які потрібно врегульовувати та завдань, які потрібно реалізовувати на практиці, при цьому не порушуючи прав працівників та дотримуючись вимог законодавства під час воєнного стану. Встановлено, що в цих умовах ефективна діяльність вітчизняних підприємств дасть можливість підтримувати національну економіки, що в свою чергу буде наближати перемогу України у війні. На даний час одним з визначальних чинників розвитку підприємства є ефективне здійснення інноваційної діяльності, оскільки способи побудови виробничої діяльності, які використовувались у мирний час, наразі не є ефективними. Особливу увагу слід приділяти маркетингу інновацій, оскільки його застосування дає можливість виявити існуючі та приховані потреби споживачів, особливості їх купівельної поведінки та іншу необхідну інформацію для ефективного протікання інноваційного процесу на підприємстві. Для реалізації зазначених заходів керівництву підприємства необхідно сформувати креативну команду. Це потребує систематичного підвищення кваліфікації працівників, проведення різноманітних заходів щодо розвитку у них креативних навичок, здійснювати пошук та залучення для роботи на підприємстві нових висококваліфікованих спеціалістів, а також знаходити нові джерела інноваційних ідей для підвищення ефективності функціонування підприємства, тобто сформувати ефективну кадрову політику підприємства. Встановлено, що на сьогодні трудові ресурси є ключовим компонентом потенціалу підприємства, основою його успішного функціонування та джерелом переваг в умовах жорстокої конкуренції. Багато підприємств мають недостатній рівень кадрової політики, попри зростання проблем формування і використання трудових ресурсів. Досліджено процес формування кадрової політики на підприємстві у сучасних умовах. Розглянуто та проаналізовано особливості побудови ефективної кадрової політики. Визначено основні вміння та навички, якими мають спеціалісти з маркетингу інновацій. Також з’ясовано основні чинники, які впливають на процес формування кадрової політики підприємства.